Coronapas leidt tot schijnveiligheid en polariseert

Hallo lezer, graag even je aandacht!

Eindelijk komt stukje bij beetje naar voren waar critici van het coronabeleid al meer dan een jaar geleden voor waarschuwden: begrijp hoe een virus werkt en stop met het polariseren van onze samenleving. Helaas is hier niet naar geluisterd en nu zitten we opgescheept met een samenleving die elkaar veroordeeld, waarbij de één de ander uitscheld omdat ie geen mondkapje draagt en de ander terugscheld omdat ie ergens niet binnen mag zonder code. Was dit nu werkelijk allemaal nodig geweest? Het roept bij de auteur van Een Kritische Noot de vraag op hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. We hebben met alle zorgvuldigheid onze samenleving zo opgebouwd dat in ieder geval voor de wet alle mensen gelijk zijn en hoewel de praktijk weerbarstig is, gaan we, althans tot anderhalf jaar geleden, de goede kant op. Er was meer en meer oog voor mensen die anders zijn, of dit nu mensen betreft met een andere huidskleur, mensen die op hetzelfde geslacht vallen, vluchtelingen, enzovoorts. En ineens is daar een griepvirus die deze hele veilige basis ondermijnt en een tiende deel van de bevolking demoniseert als staatsgevaarlijk, wegzet als wappies en buitensluit van het sociale leven. Onbegrijpelijk.

In wetgeving is het nog altijd zo dat eerst bewezen moet worden dat je schuldig bent. Tijdens deze coronapandemie worden kerngezonde mensen al op voorhand buitengesloten en veroordeeld. Wat bezielt ons? 

We zijn een hele vreemde maatschappij geworden waar een politicus die deze misstanden in de Tweede Kamer aan de kaak stelt de mond gesnoerd wordt als hij het woord ‘tribunalen’ uit om duidelijk te maken dat onze wetten met voeten getreden worden, maar het merendeel van de ministers gaat wel stilzwijgend akkoord met het wegkijken van de Europese politiek die toelaat dat er dagelijks honderden mensen op de Middellandse zee verdrinken omdat we verzuimen om hierop goed beleid te ontwikkelen. 

Onderstaand artikel uit dagblad De Trouw legt de vinger op de zere plek. Laten we hopen dat het er mede toe leidt dat we kunnen gaan bouwen aan een zorgzame samenleving waarin we gericht zijn op elkaar in plaats van elkaar continue te veroordelen.

De coronapas blijkt niet te beschermen tegen de omikron-variant. Waarom schaffen we die polariserende maatregel dan niet meteen af, vraagt klinisch fysicus Chiel den Harder.

Chiel den Harder
 

Bij de laatste coronapersconferentie kondigde het kabinet versoepelingen aan, waaronder het weer mogelijk maken van binnensporten. Mits de QR-code wordt getoond. Opvallend genoeg gaven experts diezelfde dag in Trouw aan dat de coronapas bij de sportschool niet langer het antwoord is om veilig te

Artikel uit OPINIE in TROUW, vrijdag 21 januari 2022

versoepelen. Kort daarna verscheen een onderzoeksrapport met vergelijkbare conclusies. Immers, de omikronvariant omzeilt het vaccin te gemakkelijk. De beperkte bescherming die het vaccin bood, is met deze virusvariant nog minder geworden. Met dit bezwaar tegen de pas doet het kabinet op dit moment niets.

Daar komt een belangrijk bezwaar bij: in de week voor kerst schreef demissionair minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer dat een positieve testuitslag niet gaat leiden tot het intrekken van een groen vinkje in de coronacheck-app, hoewel de Tweede Kamer daar wel om had gevraagd.

Niet gerepareerd lek

Het coronatoegangsbewijs was bedoeld om de maatschappij deels weer veilig te kunnen openen. Er is veel te zeggen voor een controle op veiligheid bij grote evenementen, zoals door Fieldlab is onderzocht. De kans op besmettelijkheid van mensen met een coronapas zou worden gereduceerd door ofwel vaccinatie, ofwel genezing na infectie, ofwel een negatieve testuitslag. Maar gevaccineerden met een positieve testuitslag, en dus juist grote kans om besmettelijk te zijn, bleven vrij toegang houden. Nu blijkt dit lek niet te worden gerepareerd.

De coronapas leidt dan ook tot schijnveiligheid. Vaccinatie beschermt gelukkig tegen ernstige ziekte. Maar het vertrouwen in de bescherming van vaccins tegen besmettelijkheid bleek te groot. En daarvoor is nu nog minder reden, vanwege de omikronvariant. Wie na een besmetting klachten ontwikkelt, wordt ongeacht vaccinatiestatus in gelijke mate besmettelijker. De hoge vaccinatiegraad bleek dan ook niet de beloofde uitweg uit de crisis te zijn.

Dat de coronapas een drempel opwierp voor ongevaccineerden om drukke plaatsen te bezoeken, voorkwam bovendien niet dat zij ziek werden. Doordat besmettingscijfers hoog opliepen, bereikte het virus hen evengoed, zij het op andere plekken, zoals thuis.

Intussen ging de boodschap dat ongevaccineerden besmettelijker zijn dan gevaccineerden een eigen leven leiden. De indruk werd soms gewekt dat ongevaccineerd zijn op zichzelf een besmettelijke ziekte is. En met felle bewoordingen tijdens voorgaande persconferenties werden ongevaccineerden gestigmatiseerd en verschoof het motto ‘samen tegen corona’ naar de achtergrond. De extra drempel voor ongevaccineerden om uitgaansgelegenheden te bezoeken heeft de polarisatie verder versterkt. Dat is een hoge prijs voor een middel dat leidt tot schijnveiligheid.

Zinloze maatregelen

Niet voor niets vroeg de Tweede Kamer om het groene vinkje in elk geval na een positieve PCR-test in te trekken. Nu dit niet gebeurt, is de schijnveiligheid van zowel 2G als 3G zo evident dat de coronapas failliet is. Ze behoort nu tot de categorie zinloze veiligheidsmaatregelen, samen met bijvoorbeeld de vervroegde sluiting van essentiële winkels, waardoor mensen in minder tijd de supermarkt moeten bezoeken en het dus drukker wordt. De enige logische conclusie is dan ook dat de coronapas zou moeten worden afgeschaft.

Als we weer een ingangscontrole willen om Nederland veilig te kunnen openen, dan zou de eerdere maatregel van een controle of iemand klachten heeft veel effectiever zijn. Want mensen met klachten zijn veel besmettelijker dan mensen zonder klachten, gevaccineerd of niet. Behalve effectiever en veiliger is zo’n ingangscontrole ook minder polariserend. In plaats van gevaccineerden en ongevaccineerden tegen elkaar zijn we dan weer samen tegen corona.

Lees ook:

2G en 3G zijn nu nauwelijks effectief, dus dan maar 1G? ‘In Denemarken lukt het ook gewoon om iedereen te testen’

Nieuw onderzoek toont aan dat het 2G- of 3G-systeem (nu) nauwelijks effectief is. Wat zijn de alternatieven voor de coronapas?

 
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram