De werking van een expansievat

Meestal onder de cv-ketel hangt een rood vat dat ervoor zorgt dat de opgebouwde druk ergens heen kan. Dit is voor de veiligheid door te voorkomen dat de ketel uit elkaar klapt.

Als een metafoor kun je dit zien hoe de toestand met betrekking tot het coronabeleid momenteel in Nederland eraan toe is. De heftige rellen in Rotterdam waar de politie met scherp heeft moeten schieten is hier een voorbeeld van. Nee, natuurlijk is het gebruik van geweld niet iets dat je moet willen in een maatschappij, maar er zit ook een andere kant aan dan dit louter en alleen maar te veroordelen. Steeds meer mensen voelen de huidige ontwikkelingen door de steeds strengere maatregelen als onredelijk, niet meer te snappen en onevenredig. Een deel van de mensen die dit zo voelt, blijft in onvrede thuis of schrijft er iets over net zoals ondergetekende, en een ander, veel kleiner gedeelte, trekt ten strijde omdat naar andere uitingen niet meer wordt geluisterd. Dit zijn niet alleen maar rellende jongeren, hieronder zijn ook moedige strijders die zich als een soort van expansievat opwerpen om te laten zien dat het genoeg is geweest.

Ons demissionair kabinet is zelf schuldig aan deze geweldsuitingen doordat ze willens en wetens hierop hebben aangestuurd. Met een klaar en helder hoofd hebben onze beleidsmakers in de Tweede Kamer de regels opgesteld waarbij men niet wil luisteren naar zeer steekhoudende tegenargumenten. Men gaat maar door met knijpen en persen, gedane beloften terugdraaien en ons onze rechten ontnemen. Als het nu zo zou zijn dat dit de enige manier is om met het virus om te gaan, dan zou het redelijk zijn. Maar dat is het niet. Ten eerste is er al anderhalf jaar geen pandemie meer, ten tweede is van meet af aan al duidelijk dat vaccineren ons niet gaat helpen en ten derde zijn er alternatieven die op termijn een veel beter perspectief bieden.

Toch gaat ons demissionair kabinet gewoon door met onzinnige maatregelen en, read my lips, ook de volgende belofte zal gebroken gaan worden; ja beste mensen, in navolging van Oostenrijk en binnenkort België, gaat ook Nederland vaccinatie verplicht stellen. Geen wonder dat het enige dat mensen hier nog tegenin kunnen brengen is het gebruik van geweld als uitingsvorm. Zelf ben ik er te laf voor omdat ik vrees voor gevangenisstraf en dergelijk soort sancties en daarom steun ik deze moedige jongeren met het toetsenbord.

Nogmaals, ik keur geweld af, maar als het een laatste redmiddel is waar het onze mensenrechten betreft, dan kan ik het heel goed begrijpen en in het geval van Rotterdam stel ik ons demissionaire kabinet volledig verantwoordelijk voor wat zich in onze prachtige havenstad heeft voorgedaan.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram