Raad van State wil avondklok en coronapas in permanente coronawet: ‘Dit moet gestopt worden’

De Raad van State noemt het ontwerp van de nieuwe coronawet een eerste stap die noodzakelijk is om bestrijding van epidemieën wettelijk beter te regelen. Het adviesorgaan vindt het voorstel van het kabinet ‘in beginsel positief’. De wet moet een permanente grondslag vormen voor beperkende maatregelen.
De Raad vindt dat in het wetsvoorstel het instellen van een avondklok en de invoering van een coronapas moeten worden opgenomen. Ook de mogelijkheid tot het sluiten van scholen moet in deze wet worden opgenomen, adviseert de Raad van State.
Veel mensen reageren negatief op het advies. “Dit moet gestopt worden door de voorzitter van de Raad van State, Willem-Alexander,” zegt BVNL-bestuurder Hans van Tellingen.

 

Knettergek

Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols zegt: “De taak van de Raad van State is wetgeving te toetsen. Maar [vice-president] Thom de Graaf speelt de nieuwe Van Dissel en eist bevoegdheden tot schoolsluitingen, avondklok, QR-codes en andere tools voor mensenrechtenschendingen. Knettergek.”
Data-analist Daniël van der Tuin vindt het onacceptabel dat de Raad het coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist wil. “Het voorkomt geen virusoverdracht en het sluit miljoenen mensen uit. Het is een politieke wens en heeft niets van doen met virusbestrijding.”
Van der Tuin voegt toe dat uit Wob-documenten is gebleken dat de avondklok bedoeld is om sociale gehoorzaamheid af te dwingen. “Met virusbestrijding heeft het niets te maken,” benadrukt hij.

Image

Nut nooit bewezen

“De permanente coronawet van het kabinet komt steeds dichterbij. Als we niet massaal van ons laten horen, zullen we onze vrijheid voorgoed kwijtraken,” waarschuwt Forum voor Democratie.
Journalist en historicus Bina Ayar twittert: “Je verzint het niet. De Raad van State wil de coronapas en andere dictatoriale maatregelen waarvan het nut nooit bewezen is in de coronawet.”

Demonstratie op de Dam

“De Raad van State heeft kritiek op de permanente coronawet. Niet omdat de wet onze fundamentele rechten met voeten treedt, maar omdat de maatregelen in de wet niet ingrijpend genoeg zouden zijn. Waarom geen avondklok of QR-code? Ongelofelijk, schaf anders meteen de democratie af,” reageert rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.
Op zondag 4 september wordt op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen de permanente coronawet:

Image

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram