Et voila, de dictatuur is een feit!

Vorige week is de spoedwet aangenomen en kijk waar we nu zijn: burgemeesters willen de vrijblijvendheid van mondkapjes omzetten in een verplichting en… er gaan serieus stemmen op voor het instellen van een avondklok. Wauw, waar onze ouders, grootouders en overgrootouders na de bezetting van Napoleon in 1814 zorgvuldig aan gebouwd hebben ter bescherming van de rechten van alle inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden, dat halen we in één veeg van tafel. Bedankt regering!

Hans Teeuwen zei een aantal jaren geleden nog: ‘Macht corrumpeert altijd’ en zie hier, we laten een beetje van de grondwet vieren en meteen wordt er misbruik van gemaakt. Het is werkelijk onvoorstelbaar. En we laten het met z’n allen gebeuren, we staan erbij en kijken ernaar. Oude tijden herleven.

Maar het is voor ons bestwil, want het virus…’. Zelfs intelligente mensen hoor ik dit opperen, waarschijnlijk dezelfde mensen die geschiedenis maar een saai vak vonden en het snel hebben laten vallen op de middelbare school. Wat denk je namelijk dat er gebeurt als er een avondklok wordt ingesteld? Met z’n allen na 22.00u binnenblijven, ook in de woonwijk vier blokken van het uitgaanscentrum vandaan waar Jan Burger ’s avonds nog even een ommetje met Tarzo wil lopen. Je bent dan volledig aan de eventuele machtswellust van de plaatselijke Boa overgeleverd. Wordt het oogluikend toegelaten, of ga je een forse boete krijgen? Is dit werkelijk wat we willen?

Het is maar tijdelijk…’ of ‘Als het virus voorbij is dan gaan we weer terug naar normaal…’ of ‘het betreft maar een klein gedeelte van de grondwet…’. Ammehoela, een grondwet is een absolute basis waar je niet aan sleutelt. Gewoon niet. Het gaat hier om de rechten van de mens, om vrijheid, om vrede. Als de grondwet afkalft dan is het slechts een kwestie van tijd voor het oorlog wordt. Dan zullen we later tegen elkaar zeggen, als we er de kans nog toe krijgen, ach, hadden we dat virus z’n gang maar laten gaan, dan was het lang niet zo erg geweest.

Volgens mij zijn er veel betere manieren om een volk te regeren. Het lijkt erop dat de Zweden dit doorhebben en hun burgers serieus nemen door ze op een intelligente wijze aan te spreken op hun gedrag. We weten toch al sinds hele lange tijd, en zeker sinds we kennis hebben van de psychologie, hoe je met een groep mensen om kunt gaan. Volgens mij is dit zelfs basispsychologie en in ieder geval wist Benedictus van Nursia al hoe je mensen stimuleert en motiveert. In ieder geval niet vanuit macht, dat is hoe dan ook altijd een zwaktebod.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram