Naar de Hemel of in de Hel ?

Het is niet voor niets dat er gesproken wordt van een hemel en een hel. Er zijn nu eenmaal mensen die geen plek op deze aarde verdienen en dat zijn mensen die het andere mensen onmogelijk maken om op onze aarde mens- of dierwaardig te kunnen leven.

In mijn achterhoofd heb ik een rijtje van personages waarvan het erg twijfelachtig is of zij op deze aarde wel een bestemming mogen hebben. Sinds afgelopen week kan ik daar iemand aan toevoegen en wel de president van Frankrijk, Emmanuel Macron. Sowieso zou hij met zijn gedane uitspraak “dat hij ongevaccineerden graag wil dwarszitten en pesten” onmiddellijk uit zijn functie gezet moeten worden, maar onmiddellijk daarna een verplicht enkeltje ruimtereis opgelegd dienen te krijgen. Deze man is extreem gevaarlijk. Niet eens zozeer vanwege de uitspraak, want ook cabaretiers zeggen veel beledigende dingen, maar omdat hij het nog meent ook. Macron is de grens van vrijheid voor meningsuiting voorbij doordat zijn uitspraken omgezet worden in handelen.

Het is dan ook mijn voorstel om naar goed Frans gebruik een eiland als Alcatraz beschikbaar te stellen voor mensen in verantwoordelijke functies die onderscheid maken, dus ja, ook voor Hugo, Mark en Ferdinand, en om te voorkomen dat het snel volloopt of dat er een vluchtroute gevonden wordt, eens per afgesproken tijd een enkeltje naar de zon zodat we niet alleen weten dat ze echt weg zijn, maar ook zeker weten dat er zich geen ruimteafval ophoopt.


Macron wil ongevaccineerden ‘pissig maken’

In een vraaggesprek met Le Parisien heeft de Franse president Macron gezegd dat hij ongevaccineerden “graag” wil dwarszitten om hen toch over de streep te trekken een vaccin te gaan halen. Krap vier maanden voor de Franse presidentsverkiezingen leiden Macrons woorden tot een storm van kritiek, van links tot rechts.

“Ongevaccineerden wil ik echt op hun zenuwen werken, tot het eind aan toe. Dat is de strategie”, zegt Macron in het dagblad. Macron bedient zich in het vraaggesprek van de term ’emmerder’, een voor bewindslieden ongebruikelijk slang-woord dat zoveel betekent als pissig maken.

“Een president moet zulke woorden niet gebruiken”, reageerde de rechts-populistische leider Marine Le Pen direct. “Emmanuel Macron is zijn functie onwaardig.”

Sterke stijging besmettingen

Ondanks de hoge vaccinatiegraad (90 procent van de volwassenen is ingeënt tegen het virus) heeft Frankrijk, net als de buurlanden, te maken met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen. Gisteren werd een recordaantal van 270.000 positieve tests gemeld. Om de verspreiding van het virus te beteugelen wil de regering de coronapas, nodig voor toegang tot horeca en cultuur, voortaan alleen nog verstrekken aan volledig gevaccineerden. Nu zijn mensen met een negatieve testuitslag ook nog welkom in restaurants en cafés.

Een deel van de oppositie loopt te hoop tegen deze aanscherping. Een debat hierover werd rond middernacht geschorst toen de parlementariërs ter ore kwam wat Macron in Le Parisien had gezegd.

“Ik wil de ongevaccineerden niet naar de gevangenis sturen, hen ook niet onder dwang laten vaccineren”, lichtte Macron toe in de krant. “Maar we zeggen hun wel: na 15 januari kun je niet meer naar een restaurant, kun je geen drankje meer halen, geen kop koffie gaan drinken, niet naar het theater, de bioscoop…”

“Geen enkele gezondheidscrisis rechtvaardigt de woordkeuze van Macron”, zei de leider van de rechtse partij Les Républicains in de senaat Bruno Retailleau. Volgens hem geeft Macron blijk van minachting voor het Franse volk. De rechts-natonalistische presidentskandidaat Eric Zemmour beschuldigt Macron in een reactie van “wreedheid”, terwijl de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon, die ook president hoopt te worden, zich afvraagt “of de president nog wel weet wat hij zegt”.

In hetzelfde vraaggesprek in Le Parisien zegt Macron er veel voor te voelen om zich te kandideren voor herverkiezing in april. Hij heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld, maar aangekondigd daar nader op in te gaan “als de coronacrisis dat toelaat”.

(Bron:  NOS 5-1-22)

President Macron krijgt nu harde kritiek. Je zou kunnen zeggen dat hij een faux pas heeft gemaakt, zich onhandig heeft uitgelaten.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram