Intellectueel disfunctioneren

Toon, 19 januari 2024

Recent sprak ik tijdens een wandeling de mannelijke helft van een echtpaar aan wie ik de vraag stelde hoe het met hem gaat. Hij vertelde me dat het lichamelijk niet zo goed gaat, overigens met hen allebei niet. Sinds een halfjaar kampen ze met precies dezelfde hartklachten en zijn ze daarvoor onder behandeling van een cardioloog. Ze hebben dezelfde symptomen als gevolg van disfunctionerende kleppen: snel vermoeid, hartkloppingen en afnemende conditie waardoor ze beperkt zijn in het doen van lichamelijke inspanningen zoals traplopen en fietsen. Ook hebben beide echtelieden kortgeleden weer corona doorgemaakt, blijkend uit een zelftest, waardoor ze een week of twee uit de roulatie zijn geweest.
‘Goh,’ vraag ik terloops, ‘maar jullie zijn toch beiden ingeënt tegen corona?’ Het vleugje cynisme in mijn vraag wordt niet opgemerkt en hij vertelt met oprechte overtuiging dat ze alle inentingen hebben gehad die aangeboden zijn geweest, en ook de griepprik hebben ze allebei gehaald. En toch nog zo ziek geworden.
We hebben het hier over intelligente mensen, functionerend, zoals we dat tegenwoordig zo mooi uitdrukken, op hbo werk- en denkniveau, en allebei stellen ze zich niet de vraag hoe het komt dat ze hartklachten krijgen, dat ze ondanks vele ‘beschermende’ vaccinaties toch al vier keer corona hebben doorgemaakt, en dat ze, maar daar ga ik hier verder niet op in, de afgelopen drie jaren heel veel meer kleine klachten hebben ontwikkeld wat hun gezondheid heeft ondermijnd. Daarvoor waren het gezonde mensen rond de 60 levensjaren die actief in het leven stonden.
Het hier bovenstaande verhaal staat niet op zichzelf. Beroepshalve heb ik dagelijks met veel mensen van doen en als ik het had geturfd dan had ik heel veel vinkjes kunnen zetten bij mensen die diverse malen corona hebben doorgemaakt terwijl ze er wel vier tot zes keer voor zijn ingeënt. Het argument dat ze aandragen is dat ze zonder de inentingen veel zieker zouden zijn geworden. Zou het zo zijn? Zelf ben ik niet ingeënt, heb ik nooit mijn handen gedesinfecteerd, nooit mondkappen gedragen en heb ik me ook nimmer laten testen. Ik vermoed dat ik corona heb doorgemaakt zoals ik eerder in mijn leven ook weleens een griep heb gehad, maar ik vertrouw op mijn natuurlijke afweer en ik voel me kiplekker. Net zoals al die anderen die ik in mijn drukke sociale leven ontmoet die zich ook nooit hebben laten prikken.
Uitzonderingen daargelaten zijn het juist de gevaccineerden die al diverse malen corona hebben doorgemaakt, die met long covid kampen of die met vage hartklachten rondlopen waarvan de cardioloog geen oorzaak kan vinden. Wat is hier aan de hand beste mensen? Missen we tegenwoordig het vermogen om logisch na te denken?
Een fenomeen dat hierin ook steeds meer begint te spelen is prikspijt dat zich op onbewust niveau omvormt tot zelfbedrog. Filosofe en zenlerares Wanda Sluyter heeft hierover op haar blog een pakkend artikel geschreven: “Zwemmen in een zee van zelfbedrog”. Doe er je voordeel mee als oefening in zelfreflectie en inzicht krijgen in collectieve angstontwikkeling.

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram