Joden, Holocaust en een pandemie

In de Trouw van vandaag spreekt hoogleraar Arjen Boin kritisch over de vergelijkingen met de Holocaust. Dit naar aanleiding van de steeds weer opduikende verwijzingen naar deze zwarte periode in de geschiedenis. In datzelfde artikel stelt Aron Vrieler van de Joodse organisatie Cidi: ‘Als Joden tijdens de Holocaust hun lot konden ontwijken door twee prikken te nemen, hadden ze dat wel gedaan.’ Hoe mank kan een vergelijking zijn? Deze man snapt er werkelijk niets van en steekt liever zijn kop in het zand.

Het is mij juist een doorn in het oog dat er steeds zo verontwaardigd wordt gereageerd als we de tweede wereldoorlog erbij halen. Alle bewindslieden, met Jette voorop in schijnheiligheid en hypocrisie, buitelen over elkaar heen als er weer eens een vergelijking gemaakt wordt tussen de maatregelen van de pandemie en de Holocoast. Och, wat zijn we toch politiek correct om de mensen te veroordelen die tijdens demonstraties een gele ster op hun kleding spelden. En jee, wat zegt Baudet nu toch als hij het heeft over NSB-ers en Nazi’s. Het is zonder twijfel een gruwelijke periode in de geschiedenis geweest, met als meest misselijkmakend de Holocaust, maar als we dan toch deze onveranderlijke geschiedenis hebben, laten we er dan ook maar dankbaar gebruik van maken om er onze lessen uit te leren.

Veroordeel juist eerder de huidige politici die deze 40-45 periode lijken te zijn vergeten en die ons willens en wetens in een samenleving storten die uitsluiting en heftige verdeeldheid teweeg brengt. Vraag jezelf eens af welke mentaliteit demissionair minister De Jonge of demissionair premier Rutte hadden laten zien ten tijde van WOII. Het zou me niet verbazen als de één dan een NSB-er en de ander een autochtone kampbeul was geweest. In de huidige tijd hebben ze een strak pak aan en staan ze naast elkaar, met knappe Irma ertussenin, persconferenties te houden waarbij ze zeggen wat ze gaan doen, maar vervolgens niet doen wat ze gezegd hebben. Iedere keer weer beloftes die gebroken worden en ondertussen worden de mensenrechten met voeten getreden en worden stelselmatig andere meningen als propaganda afgedaan en zelfs gecensureerd.

Terwijl ik dit schrijf is de Tweede Kamer nog volop in debat over het wel of niet invoeren van de 2G maatregel. God verhoede dat het zover komt, want dan is het pas echt duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog, met de verschrikkingen van de Holocaust, helemaal voor niets is geweest. Pas dan zijn alle Joden betekenisloos gestorven. Laat het zover niet komen en laat ons deze zwarte periode in de geschiedenis juist eren door het te blijven memoreren en als voorbeeld te stellen voor wat we als mensen elkaar nooit weer mogen aandoen.

Zelfs het college voor de Rechten van de Mens laat van zich horen en spreekt zich erover uit:
“De invoering van een 2G-beleid en een coronatoegangsbewijs op het werk en in het onderwijs zetten mensenrechten zeer onder druk. Het demissionair kabinet heeft de proportionaliteit van deze maatregelen onvoldoende aangetoond.”

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram