Het Universitair Ziekenhuis Basel heeft aangetoond dat mRNA-boosters 800 keer vaker de hartspier beschadigen dan officieel wordt aangenomen. In een studie werd bij drie van iedere honderd deelnemers na de booster myocardiale celschade geconstateerd.
Het universiteitsziekenhuis voerde een studie uit bij 777 mensen, medewerkers van het ziekenhuis, die werden gevaccineerd met de bivalente omikron-booster van Moderna. Drie dagen na de injectie werd bij maar liefst 22 deelnemers een verhoogde troponinewaarde aangetoond, wat wijst op myocardiale celschade en (beginnende) ontsteking van de hartspier.
De uitkomsten van de studie zijn opmerkelijk omdat door gezondheidsinstanties als het Europese medicijnbureau EMA wordt uitgegaan van een veel lagere kans op myocardiale celschade en myocarditis als rechtstreeks gevolg van de mRNA-prikken. Ook in Nederland wordt de kans op myocarditis door het RIVM veel lager ingeschat.
Uit het Zwitserse onderzoek blijkt dat het risico geen 0,0035 procent is maar 3 procent – ofwel niet één op de 28.571 maar één op de 38 mensen loopt myocardiale celschade op na het ontvangen van de boosterprik.
“Tot nu toe werd dit verschijnsel alleen passief waargenomen en niet actief gezocht. Er waren dus alleen gegevens van ernstige gevallen van hartspierontsteking, vooral bij jonge mannen, die in het ziekenhuis moesten worden behandeld,” verklaart onderzoeksleider prof. dr. Christian Müller het grote verschil.
Vaak onopgemerkt
Müller noemt kortademigheid, druk op de borst en vermoeidheid als symptomen van de schade aan de hartspier. Hij wijst erop dat het bij de meeste mensen ging om milde symptomen ‘van voorbijgaande aard’.
Volgens de hoogleraar is bij de deelnemers met een verhoogd cardiaal troponinegehalte verder onderzoek gedaan. “Op dag vier na de vaccinatie, waren de harttroponinewaarden bij ongeveer de helft van de 22 getroffen personen weer binnen het normale bereik. Deze marker is uiterst gevoelig; met andere methoden zoals magnetische-resonantiebeeldvorming zouden wij geen schade aan de hartspier hebben kunnen vaststellen, omdat die pas zichtbaar wordt als de schade daar ongeveer drie tot vijf keer zo groot is.”
Deze constatering is zorgelijk omdat het zou betekenen dat heel veel gevaccineerden met schade aan de hartspier rondlopen, zonder dat deze wordt opgemerkt.
De oorzaak van de schade is nog onduidelijk. De auteurs van de studie veronderstellen echter dat ofwel de verhoogde mRNA-dosis in de booster ofwel een mogelijke sterkere reactie van het immuunsysteem hieraan ten grondslag ligt.
Wat opvalt is dat in de studie vooral vrouwen werden getroffen, die 20 van de 22 gevallen voor hun rekening namen. Tot nu toe werd het risico op myocarditis vooral bij jonge mannen verhoogd geacht.
Nieuws gaat mainstream
‘De studie is nog niet onafhankelijk geverifieerd, maar de resultaten maken deel uit van een algemeen beeld waaruit blijkt dat de risico-batenverhouding voor jongere mensen wellicht opnieuw moet worden beoordeeld’, waarschuwde woensdag zelfs de Zwitserse staatszender SRF. Het medium, dat in Zwitserland een groot publiek bereikt, bracht het slechte nieuws onder de kop ‘Corona booster beïnvloedt het hart vaker dan verwacht’ onder de aandacht van de Zwitserse mainstream nieuwsconsument.
Wetenschappers, zoals de Amerikaanse cardioloog dr. Peter McCullough, waarschuwen al veel langer dat de hartspierschade die door de mRNA-vaccins wordt veroorzaakt niet mild is en ook niet zeldzaam. McCullough werd vanwege zijn waarschuwingen onlangs verbannen van Twitter.
Nederland prikt door
Op diverse plekken in de wereld, zoals Zweden, Denemarken en Noorwegen zijn de gezondheidsautoriteiten gestopt met het aanbieden van COVID-vaccins aan jonge mensen. In de Amerikaanse staat Florida waarschuwt gezondheidsminister dr. Joseph A. Ladapo mannen in de leeftijd van 18-39 om zich niet te laten vaccineren, ‘omdat het voordeel waarschijnlijk niet opweegt tegen het verhoogde risico op hartproblemen’.
In Nederland adviseert minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers iedereen boven de twaalf jaar om de boostervaccinatie te halen.