Protest !!!

Eindelijk…

De bevolking komt in actie tegen het wanbeleid van onze regeringen. En het is mondiaal!
De Canadezen zijn ermee begonnen en in Nederland wordt het stokje overgenomen door diverse groepen van vrachtwagenchauffeurs over het hele land. Ook in andere Europese landen vinden soorgelijke acties plaats en op 17 februari komt dit allemaal samen in Brussel. Geweldig!

Laten we hopen dat het niet alleen bij chauffeurs blijft en dat ook andere groepen in de samenleving fysiek in opstand komen. Dat het gerust een puinhoop mag worden. Geen geweld, maar laat de samenleving maar vastlopen.

Een groep waarvan ik in het bijzonder hoop dat zij in actie komt is de juridische tak van de samenleving. Er loopt al een proces tegen Hugo de Jonge die binnenkort dient, maar laten we van harte uitzien naar een periode dat de beleidsmakers gedurende de coronaperiode, met in het bijzonder De Jonge, Rutte en Grapperhuis, zich dienen te verantwoorden voor het veroorzaken van al het aangedane leed aan jongeren, eenzaam gestorven ouderen, ondernemers die hun zaak zijn verloren, de angst en polarisatie in onze maatschappij, het verspreiden van desinformatie, het censureren van de nieuwsberichten en de aantasting van onze grondrechten. Dat ze heel lang mogen boeten hiervoor om een voorbeeld te stellen dat dit nooit meer mag gebeuren!

 

 

 

 

 
Mensenrechtenactivisten rijden in vrijheidskonvooi als protest

In februari rijden vrijheidsactivisten uit verschillende EU-landen met bestelauto’s en trucks naar de eigen hoofdstad en vervolgens door naar Brussel. Zij halen inspiratie uit Canada, waar duizenden vrachtwagenchauffeurs vele kilometers afleggen naar hoofdstad Ottawa. De aanleiding in zowel Canada als in Nederland zijn de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen die inmiddels bijna twee jaar voortduren.

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn, actief tegen de coronapas, heeft het gevoel dat er iets ten goede zal keren. ‘’We moeten niet vergeten hoe essentieel het transportverkeer is voor onze samenleving. Als deze mensen het niet meer accepteren, dan hebben zij echt de kracht om iets te veranderen.’’

Nederlandse konvooi

In Nederlandse Telegram-groepen, die in twee dagen tienduizenden leden hebben vergaard, worden vreedzame demonstraties georganiseerd voor de komende dagen en weken. Op zondag 30 januari wordt een ‘warmloopkonvooi’ gehouden per provincie ter voorbereiding en om elkaar te leren kennen.

Op 7 februari rijden mensen in Europa, volgens de konvooibeweging op Telegram, naar hun eigen hoofdstad om te demonstreren. Nederlanders rijden naar Amsterdam en Polen rijden naar Warschau. Het uiteindelijke doel is om momentum op te bouwen en met een grotere groep naar Brussel te rijden vanuit alle hoeken van de EU. Mogelijk gebeurt dit op 14 februari.

De organisatie van het konvooi in Nederland laat weten dat iedereen welkom is om te demonstreren. ‘’Wij staan niet toe dat mensen in hokjes worden geplaatst.’’ Er wordt benadrukt dat de protestactie een oproep is aan overheden om de grondrechten van burgers te respecteren: het recht om zelf over je lichaam te beslissen.

Tevens is de protestactie niet alleen bedoeld voor vrachtwagenchauffeurs, maar ook voor andere mensenrechtenactivisten die in auto’s en op fietsen willen meerijden in het Europese ‘Freedom Convoy’ .

Blommestijn hoopt dat de Canadese truckers een inspiratie kunnen zijn voor burgers die zich verzetten tegen de QR-code in Nederland. ‘’Het laat zien wat voor impact er mogelijk is als we ons verenigen.’’

Canadese inspiratiebron

Sinds 15 januari 2022 is er een vaccinatieplicht voor Canadese vrachtwagenchauffeurs die grens met de Verenigde Staten passeren. Dit leidt inmiddels tot een vrijheidskonvooi van ruim honderden kilometers lang als protestactie tegen premier Justin Trudeau om de vaccinatieplicht te schrappen.

De eerste vrachtwagens van een stoet die mogelijk 50.000 voertuigen zal tellen, bereiken inmiddels hoofdstad Ottawa. Langs de weg van het konvooi staan duizenden om het konvooi toe te juichen. Een cartoonist van de Washington Post daarentegen noemt de truckers ‘fascisten’.

Volgens Raisa Blommestijn is het framen van andere meningen een bewuste tactiek om kritiek neer te slaan. ‘’Mensen wegzetten als fascist, complotdenker of extreemrechts is een manier om mensen weg te zetten en de aandacht af te leiden van zeer legitieme kritiek op het beleid.’’

De konvooibeweging lijkt hoe dan ook in Nederland te zijn aangekomen.

 Demonstranten op de snelweg ter hoogte van Waalwijk.
 
Demonstranten op de snelweg ter hoogte van Waalwijk. © FPMB – Erik Haverhals

Konvooien

Zondagmiddag waren op verschillende plekken in het hele land konvooien van vrachtwagens en auto’s de weg opgegaan. Zo waren in Leeuwarden zo’n twintig vrachtwagenchauffeurs, tientallen auto’s en een paar trekkers samengekomen. 

Ook in onder meer Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Limburg reden truckers in konvooi langzaam rond. Eerder werd op het Telegram-kanaal Convoy Nederland Nieuws opgeroepen om ‘een rondje te toeren in de provincie’.  De actie is geïnspireerd op het zogenoemde Vrijheidskonvooi in Canada waarmee duizenden mensen protesteerden tegen de coronaregels. ,,Wij willen ook onze vrijheid terug’’, zegt deelnemer Danny Vermeeren (63). Hij was een van tientallen mensen die zondag in hun eigen Convoy for Freedom vanuit Hengelo richting Zwolle reden.

Demonstranten op de snelweg ter hoogte van Waalwijk.
 
Demonstranten op de snelweg ter hoogte van Waalwijk. © FPMB – Erik Haverhals
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram