Studie vindt hartschade bij 3.5% van jongens (13-18 jaar) na tweede Pfizer-mRNA-vaccinatie

Alarmerend: artikel van Stichting Artsen Covid Collectief

De eerste prospectieve studie (onderzoek waarbij met de tijd mee gekeken wordt, d.w.z. van vermoedelijke oorzaak naar gevolg) naar hartschade na Pfizer-mRNA-vaccinaties laat een alarmerend hoog percentage hartschade zien onder 13-18-jarige jongens.

Thaise arts-onderzoekers volgden 312 schoolgaande jongeren (202 jongens en 110 meisjes) van 13-18 jaar na een eerste of tweede Pfizer-mRNA-prik, en onderzochten hen met ziekenhuis- en laboratoriumonderzoek. De belangrijkste vinding was dat bij zeven jongens na de tweede prik  verhoogde hartschade-biomarkers in hun bloed werd gevonden. Verder hartfunctieonderzoek bevestigde dat deze jongens leden aan pericarditis of subclinische myocarditis.

Dit komt neer op 3,5% van de gevaccineerde jongens na de tweede Pfizerprik. Geen van de jonge vrouwen had verhoogde hartschade-biomarkers.

De frequentie van 3,5% is 600 keer hoger dan de tot nu toe bekende frequentie van pericarditis en myocarditis na coronavaccinatie bij jongens en jonge mannen (16-24 jaar) uit een recent retrospectief Scandinavische onderzoek. In een retrospectieve studie komen alleen personen voor die klinische worden opgemerkt na klachten dus mensen met (nog) onopgemerkte schade zijn daar per definitie van uitgesloten.

Het Artsen Collectief vind het opmerkelijk dat nu pas de eerste prospectieve studie naar hartschade van de mRNA-vaccins wordt gepubliceerd, omdat signalen van hartschade al meer dan een jaar geleden werden afgegeven. Wij roepen de Nederlandse gezondheidsautoriteiten op om de Thaise studie direct te herhalen in een of meer academische ziekenhuizen in Nederland.

Al langer doen wij het appel tot stoppen met het vaccineren van jongens en jonge mannen met mRNA-coronavaccins, mede omdat uit de gepubliceerde literatuur blijkt dat hartschade bij hen veel vaker voorkomt na vaccinatie dan na corona-infectie. Deze Thaise studie onderstreept onze oproep.

Hoewel het Artsen Collectief heel voorzichtig is met het bekendmaken van studies die nog niet door het peer review-proces zijn geweest, geeft deze Thaise studie nu een veiligheidssignaal dat te sterk is om te negeren.

Lees de preprint van de studie hier.

Ten slotte brengen we hier in herinnering dat herhaalprikken voor 60-minners zonder medische indicatie momenteel niet zijn goedgekeurd door de Europese Medicijnen Autoriteit (EMA) en daarom alleen off label  kunnen worden gegeven, getuige een uitspraak van 28 juni j.l. van minister Kuipers in de Tweede Kamer.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram