Wanneer mogen wij…?

Engeland stopt met alle coronaregels, waarom kan dat niet in Nederland?

De metro in Londen, waar mondmaskers nu nog verplicht zijn.. Beeld EPA
 
De metro in Londen, waar mondmaskers nu nog verplicht zijn..Beeld EPA

Volgende week donderdag stopt Engeland met nagenoeg alle coronamaatregelen. Covid is endemisch, net als de griep, vindt premier Boris Johnson.

Marco Visser
 

Engeland zet een grote stap naar het einde aan alle coronamaatregelen. Geen mondkapjes meer, geen thuiswerkplicht, geen coronapas, in isolatie gaan na een besmetting is niet meer verplicht en de quarantaine was al afgeschaft. Als Engeland al een einde kan maken aan bijna alle maatregelen, waarom kan dat dan niet in Nederland?

Nieuws

Denemarken schrapt vrijwel alle coronamaatregelen

Denemarken gooit dinsdag de coronabeperkingen over boord. Er gelden alleen nog inreisregels. Restricties zoals het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten en het tonen van het coronatoegangsbewijs zijn verleden tijd. Ook zal het nachtleven weer opengaan. „We verwelkomen het leven zoals we dat vóór corona kenden”, zei de Deense premier Mette Frederiksen vorige week al over de versoepelingen.

De afgelopen tijd golden er nog wel beperkingen in het land. Zo was een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht en moesten winkels het aantal klanten begrenzen. Ook waren de openingstijden voor de horeca aangepast. Dat gaat allemaal van tafel. De enige regel die van kracht blijft is dat internationale reizigers die niet gevaccineerd zijn binnen 24 uur een coronatest moeten doen.

De Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke stelde tegen het parlement dat het kabinet de adviezen van de deskundigen volgt. Maandag bevestigde Heunicke in lokale media flink te gaan versoepelen, ondanks een toenemend aantal besmettingen. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld meer dan 40.000 nieuwe positieve testuitslagen vastgesteld. Wel daalde het aantal coronapatiënten op de IC-afdelingen.

Ierland schrapt bijna alle coronamaatregelen

Ierland, waar bijna twee jaar lang een van de langste en strengste coronabeperkingen van de EU van kracht waren, heeft vrijdag aangekondigd vrijwel alle maatregelen te zullen gaan schrappen. Volgens de regering heeft een sterke toename van het aantal positieve tests de afgelopen weken nauwelijks geleid tot een stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Hierdoor is het volgens premier Michael Martin niet meer nodig om het land nog langer dicht te houden, melden Ierse media.

Op aanbeveling van een medische adviesraad hoeven cafés en restaurants vanaf komende woensdag niet meer om acht uur ’s avonds de deuren te sluiten of bezoekers om een vaccinatiebewijs te vragen. Ierse horecazaken, die bijzonder hard zijn getroffen door de maandenlange beperkingen, zijn blij met het besluit. Ook is de beperking van tafel van een maximumaantal toeschouwers bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden.

Andere maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en in winkels, blijven voorlopig wel van kracht. Daarnaast zal het thuiswerkadvies geleidelijk worden versoepeld om werkgevers de tijd te geven om zich voor te bereiden. Ook voor internationale reizen blijven de huidige regels van kracht.

Het besluit in Ierland staat niet op zichzelf. Ook in Engeland wordt een groot deel van de coronamaatregelen vanaf volgende week donderdag opgeheven, maakte premier Boris Johnson deze week bekend. Frankrijk zou in februari alle regels willen loslaten, en in Spanje wordt het coronavirus voortaan beschouwd als een griep. In Nederland beraadt het kabinet zich nog op eventuele versoepelingen.

Ook Zweden schrapt volgende week vrijwel alle coronabeperkingen

Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Beeld anp


In navolging van buurlanden Denemarken en Noorwegen schrapt Zweden praktisch alle coronamaatregelen, melden Zweedse media. De regering gaat donderdag bekendmaken dat de beperkingen op 9 februari vervallen omdat de situatie in de zorg stabiel is. Ook blijkt de omikronvariant van het coronavirus milder dan eerdere varianten. Bovendien zijn inmiddels voldoende mensen gevaccineerd.

De Denen kennen sinds dinsdag helemaal geen beperkingen meer, behalve voor internationale reizen. Denemarken was het eerste land van de Europese Unie dat zo’n verregaande stap nam. Bij de Noren kwam een einde aan een gedeeltelijke lockdown. Veel andere landen in Europa laten inmiddels ook de teugels vieren. (ANP)

En wanneer mogen wij…?

Finland heft alle coronamaatregelen op vanaf februari

(Belga) Finland zal alle coronamaatregelen in februari opheffen. Dat heeft de Finse premier Sanna Marin maandag aangekondigd. De concrete datum wordt later deze week bekendgemaakt.

De premier zal woensdag samenzitten met de regering om een plan op te stellen voor het opheffen van de regels. Maar sommige maatregelen worden al eerder versoepeld. Zo mag de horeca vanaf dinsdag tot 21.00 uur openblijven en mag er tot 20.00 uur alcohol geserveerd worden. Bovendien komt er dinsdag een einde aan de grenscontroles met andere Europese landen of Schengenlanden. Die waren in december ingevoerd om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Volgens de regering heeft vaccinatie haar nut bewezen en werden hierdoor heel wat ziekenhuisopnames vermeden. Daarom is het volgens Marin een verantwoorde zet om de maatregelen af te schaffen. (Belga)

Noorwegen laat laatste maatregelen los

Noorwegen schrapt vanaf morgenmiddag 16.00 uur de laatste coronamaatregelen. Dat betekent onder meer dat mensen onderling geen afstand meer hoeven te houden. En voor evenementen en bijeenkomsten geldt geen maximumcapaciteit. Horeca en nachtclubs mogen weer volledig open, ook na middernacht.

Ook scholen en kinderopvangcentra gaan weer terug naar het oude normaal. “En we mogen weer handen schudden”, zei minister van Volksgezondheid Bent Hoeie met een glimlach.

“Het is 561 dagen geleden dat we in vredestijd de zwaarste maatregelen in Noorwegen hebben ingevoerd”, aldus premier Erna Solberg. “Nu is het tijd om terug te keren naar een normaal dagelijks leven.”

Meer dan 76 procent van de 5,3 miljoen inwoners van Noorwegen heeft ten minste een prik gehad, bijna 70 procent is volledig ingeënt. Het is het tweede Scandinavische land dat de maatregelen schrapt. Op 10 september ging Denemarken de Noren al voor.

Ooohhh, daarom mogen wij nog niet…!

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram