De minister van dwang

Nederland bouwt te veel dure woningen, stelt minister Hugo de Jonge. Hij wil de koers verleggen: meer betaalbare nieuwbouw.

Hanne Obbink  Trouw 11 maart 2022, 15:51

Twee derde van alle woningen die tot 2030 nieuw gebouwd worden, moeten vallen in de categorie ‘betaalbaar’. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (volkshuisvesting) in plannen die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “Een plek om te wonen is een grondrecht”, zegt hij, “maar voor te veel mensen is het een nauwelijks bereikbaar voorrecht geworden.”

Ja minister De Jonge, de onaantastbaarheid van het lichaam en het recht op menselijke integriteit (artikel 11) is ook een grondrecht. Het was fijn geweest als je hier wat eerder aan had gedacht!

Reacties op bovenstaand bericht:

Dwang is uiteindelijk onvermijdelijk bij het van het gas afhalen van huizen, zei minister Hugo de Jonge van Ruimtelijke Ordening donderdag. De oorlog in Oekraïne maakt de energietransitie volgens hem ‘urgenter dan ooit’. “We moeten het verhaal deur voor deur, straat voor straat vertellen,” zei De Jonge.

Op social media schrijft de minister: “De urgentie was al groot, maar is nu groter dan ooit. We moeten van het gas af.” We moeten volgens hem alles op alles zetten om ‘zo snel mogelijk, zoveel mogelijk gemeenten wijk voor wijk, straat voor straat, aan de slag te laten gaan met het aardgasvrij maken van onze wijken’.

“Dat is de allersnelste weg om die energierekening omlaag te krijgen, om onafhankelijk te worden van dat Russische gas,” beweerde De Jonge.

Minister van Dwang

De minister krijgt een stortvloed aan kritiek over zich heen. “Van prikdwang naar warmtepompdwang is maar een klein stapje hè,” reageert columnist Marianne Zwagerman.

Bioloog Richard Steenvoorden zegt: “Misschien koppelen aan het digital ID. En daarna mensen in kroegen en restaurants weigeren als ze niet van het gas gaan. Dwang is wel een beetje het ding van deze enge man.”

“Minister van dwang,” stelt gezondheidswetenschapper Yvonne Simons. Neuroloog Jan Bonte schrijft: “Als we dan toch aan de QR-code moeten, kunnen we dan ook een quotum krijgen voor de maximale blootstelling aan Hugo de Jonge? En die om te beginnen op nul zetten?”

Als een vis in het water

“Hij is weer als een vis in het water,” aldus jurist en publicist Sietske Bergsma. Auteur en spreker Hans van Tellingen: ‘Dwang’. ‘Straat voor straat. Deur voor deur’. Deze bewindspersoon houdt ervan.

“Ah, daar is Hugo de Jonge weer met z’n dwang. Duurde effe, maar he is back!” voegt toe advocaat Bart Maes toe. Mediadirecteur van Ongehoord Nederland TV Peter Vlemmix zegt nog: “Duidelijk waarom Hugo woningminister moet worden: hij is dwang-expert.”
 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram