Eigen producten eerst

Peter, 6 oktober 2023

Al geruime tijd verbaas ik me over het koopgedrag van de mensen om mij heen. Hebzucht naar onnodige spullen, maar vooral ook de onnadenkendheid over waar de dingen vandaan komen. In één gesprek kunnen mensen klagen over dat ze te weinig verdienen òf dat de economie en daarmee hun koopkracht achteruitgaat. Tegelijkertijd vertellen deze zelfde mensen over het Oosterse product dat ze aangeschaft hebben. Een Japanse auto voor de deur, een Taiwanese laptop op tafel, een Koreaanse telefoon op zak en een glimmend Chinees ding om de pols waar je met goed geluk ook de tijd vanaf kunt lezen. En ga zo maar door.
Het argument voor deze aankopen is over het algemeen economisch van aard. Is het niet platweg de prijs zelf dan toch wel de prijs-/kwaliteitsverhouding die gunstier is dan het Europese equivalent. Uiteraard zullen er producten zijn die uitsluitend in het Oosten te verkrijgen zijn, maar over het algemeen is alles wat je nodig hebt dichterbij te halen.
Het is jammer dat er zo gemakkelijk en onachtzaam gekocht wordt van ver weg want daarmee ondermijnen we meer en meer onze eigen economische welvaart en daarmee de Europese ontwikkeling.
Ik schrijf dit stuk naar aanleiding van een nieuwsartikel van een paar weken geleden waarin voorspeld werd dat de Duitse auto-industrie na ruim honderd jaar voorspoed ten val gebracht kan worden door de massa afzet van Chinese elektrische auto’s. Deze zullen masaal op de Europese markt gedumpt worden tegen aantrekkelijke prijzen en waarschijnlijk ook met accu’s die een langere axiradius hebben dan de huidige Europese auto’s.
Wanneer wij Europeanen ons massaal laten verleiden en tot aankoop hiervan overgaan, dan brengen we eigenhandig onze eigen auto-industrie om zeep. Nu kan het tegenargument zijn dat concurrentie gezond is en tot tegenactie dwingt, maar dit is alleen bezien vanuit het economische standpunt. Alsof een mens alleen vanuit een geldelijke prikkel tot ontwikkeling komt. Er zijn meer motivationele aspecten die meewegen. Sterker nog, als er alleen maar vanuit het economische aspect gedacht wordt, dan kan concurrentie juist remmend werken op bepaalde ontwikkeling. Dan wordt er beknibbeld op materialen, dan is er haast wat tegenstrijdig is aan duurzame ontwikkeling.
Het is prima om over de grenzen te kopen, alleen doe dit bewust en weeg in je besluitvorming mee dat producten van eigen bodem kopen niet alleen beter is voor de voetafdruk die je achterlaat, maar ook zorgt voor onze eigen bestaanszekerheid.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram