Geweld tegen politie en BOA’s gerechtvaardigd?

Peter, 1 januari 2024

Geweld tegen hulpverleners is uiteraard onacceptabel, toch gebeurt het steeds vaker en… het is in veel gevallen nog te begrijpen ook. In ieder geval is het te verklaren.
Steeds vaker worden goedwillende burgers onheus bejegend. Ze doen ontegenzeggelijk iets niet goed, maar uit vergissing, niet opzettelijk. Denk aan de treinreiziger die toch ingestapt is ondanks dat de incheckautomaat het niet deed. Er was op dat moment geen medewerker voorhanden en de treinreiziger had een belangrijke afspraak. Een forse boete volgt.
Of de automobiliste die twee lifters meeneemt bij het tankstation en zonder waarschuwing direct een forse boete krijgt omdat het een paar meter buiten de toegestane strook is. Niemand die er hinder van ondervindt, zelfs niet al was het 50 meter verder.
En wat te denken van het optreden van BOA’s in coronatijd. Ondernemers werden bedreigd met stevige boete’s of zelfs sluiting van hun zaak als ze even de winkel open hadden of met elkaar spraken aan de winkeldeur. Het betreffen situaties die kwaad bloed hebben gezet en mensen vergeten dit niet snel. De enorme rellen in een aantal grote steden waren een reactie op de avondklok. Mensen werden hun grondrechten afgenomen en ook dat wordt niet vergeten. Dan is er alleen nog maar een vlammetje nodig om het kruitvat te doen ontvlammen.
De regering heeft in de afgelopen twee decennia een arrogantie gecreëerd waarvan we nu allemaal de rotte vruchten plukken. Mensen komen in het verzet tegen autoriteit, pikken het niet langer als ze vanuit macht worden bejegend en als er dan een keer een onheuse bejegening is tegen een overtreding terwijl de intentie van de overtreder goed was, dan heb je de poppen aan het dansen. Dus nee, geweld is nooit de weg om te gaan, en hulpverleners mogen niet bedreigd worden, zeker geen ambulance- of brandweerpersoneel, maar politie en BOA’s is een ander verhaal. God verhoede dat BOA’s uitgerust worden met wapentuig, dat kent maar één richting en dat is die van een wapenwedloop met mensen die juist de confrontatie gaan opzoeken. En mijn zegen hebben ze want vanuit macht mag nooit geregeerd worden.

Oliebollenkraam van familie Duijts onverwachts gesloten: ‘Ik sta hier al 45 jaar’

ZALTBOMMEL – Veel verdriet en onbegrip bij eigenaren Gijs en Emmy Duijts van de enige oliebollenkraam in Zaltbommel. Zondag rond 11.30 uur kwam handhaving aankondigen dat de kraam moest sluiten omdat het geen koopzondag is. En dat op Oudjaarsdag. ,,Ik sta hier al 45 jaar en nu moet ik dicht, dat is te gek voor woorden.”

Eindhovens Dagblad, Noëlle Zarges

Nog blije gezichten in de rij bij oliebollenverkopers Gijs en Emmy in Zaltbommel. Totdat ze de klanten even later niks meer konden verkopen. © Emmy Duijts
Schoonmaakploegen gaan op nieuwjaarsdag in alle vroegte op pad om de resten van de jaarwisseling op te ruimen. Beeld ANP

Zeker tientallen agenten gewond tijdens jaarwisseling

ANP 
 
Zeker tientallen agenten zijn gewond geraakt tijdens de jaarwisseling, meldt de politie op basis van eerste voorlopige cijfers maandagochtend. Zij werden belaagd met zwaar en meestal illegaal vuurwerk, meerdere agenten liepen gehoorschade op. ‘Volstrekt onacceptabel’, aldus Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie.

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram