En wat betaalt Rutte terug?

Rutte vindt ‘persoonlijk’ dat klimaatactivisten rekening moeten krijgen

VVD-leider Rutte vindt dat de klimaatactivisten die gisteren de snelweg A12 blokkeerden veel te ver zijn gegaan. Hij noemt het “absurd” dat ze geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om te vertrekken. “En nu waren ze ook nog boos dat er een waterkanon werd ingezet. Nou, ik zou zeggen: eigen schuld, dikke bult”, zei hij in het tv-programma WNL op Zondag.

Rutte wil een leuk land, wij ook!

NOS, zondag 12 maart 2023

Wat Rutte “persoonlijk” betreft moeten de activisten opdraaien voor de kosten van de grote politie-inzet gisteren. Hij benadrukt dat je in Nederland “overal” kunt demonstreren. “Maar als de burgemeester zegt ‘dit kan niet op deze plek’ en de politie zegt dat je moet weggaan, dan heb je je daaraan te houden.”
Volgens Rutte hebben de demonstranten van Extinction Rebellion “normen en waarden” en “wetten en regels” overtreden en moeten ze daarom een boete krijgen. “Ik zou daar persoonlijk heel erg voor zijn, maar dat is daarmee geen beleid, want ik weet niet precies hoe dat juridisch allemaal zit.”
Behalve tegen de actie van gisteren, is Rutte ook tegen harde acties van boeren “die een deur van een provinciehuis in Groningen kapot rijden”. Volgens hem is dit een kleine minderheid en is meer dan 90 procent van de Nederlanders het ermee eens dat je je aan de afspraken moet houden. “Als alleen nog degenen met de grootste mond en de langste tenen het winnen, dan hebben we geen leuk land meer.”

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram