Intocht van Sinterklaas

Peter, 25 november 2023
 

Welkom Sinterklaas en Zwarte Piet!

In het NOS nieuws van vandaag wordt melding gemaakt van ‘Op drie plaatsen inofficiële intocht met zwart geschminkte pieten’.
Wat geweldig om weer een intocht te zien zoals deze nog maar een aantal jaren geleden in Nederland heel gewoon was. Helaas heeft een kleine minderheid roet in het eten gegooid, maar gelukkig zijn er de nuchtere Nederlanders die deze traditie weer terug gaan pakken. En ze krijgen steun uit alle hoeken. 
De afgelopen jaren lijkt het alsof veel nederlanders niet meer voor hun mening durfden uit te komen. Op verjaardagsfeestjes keek men wel uit om een stevige mening te verkondigen, bang om veroordeeld te worden en weggezet als iemand die discrimineert. Maar langzaamaan treedt er een kentering op en merk je dat mensen genoeg hebben van deze billenknijperij. Dit uit zich in de politiek, in het nieuws en als reactie op de coronaperiode waar steeds meer mensen op terugkijken met het gevoel bedonderd te zijn door onze eigen overheid. En dat is ook zo blijkt steeds vaker. En dit bedonderd voelen trekt door naar andere items zoals overdreven milieubeleid, transgendergekte en dus ook het om zeep helpen van een prachtig, traditioneel kinderfeest. Stop ermee en laten we dit feest weer gewoon vieren met roetzwarte pieten met rode lippen en grote oorbellen. Hoe groter de karikatuur, des te geloofwaardiger dat dit niets met de zwarte medemens te maken heeft, laat staan met het slavernijverleden.
 
Zwarte Piet ging uit fietsen,
toen knapte zijn band.
Toen moest hij gaan lopen,
met de fiets aan zijn hand.
Hij kwam in ‘n dorpje,
en zei tegen de smid:
‘k Geloof dat er in mijn achterband
een pepernootje zit.
De smid moest toen lachen
en plakte zijn band.
Toen kon Piet weer fietsen
door heel Nederland.
Och jongens en meisjes
let nu toch eens op!
Misschien zie je Piet wel fietsen
met Sint achterop.
 
Lees ook dit over het Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas:
“Precies tien jaar geleden startte er een campagne tegen de knecht van Sinterklaas. In het programma Pauw & Witteman van de VARA stelde activist Quincy Gario dat Zwarte Piet jaarlijks de slavernij herintroduceerde en dat het daardoor leek alsof hijzelf eigendom van een van ons was. Nederland had de discussie niet zien aankomen, het land werd in twee kampen verdeeld.
Oeroude, Europese tradities worden momenteel geframed en gecanceld als uitwassen van slavernij of als Amerikaanse blackface. In amper tien jaar tijd is een van de meest geliefde iconen uit de Nederlandse geschiedenis veranderd in een paria. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? De documentaire Zwartgemaakt zoekt het tot op de bodem uit.”
Meer hierover op zwartgemaakt.nl en kijk ook de trailer:

 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram