Opvoedcursus voor agenten en Boa’s

Peter, 30 maart 2024

In het NOS-nieuws van vandaag lees ik dat steeds vaker gemeenten boetes uitdelen aan daklozen. In eerste instantie schoot ik in een stevige lachbui om de absurditeit hiervan, maar naarmate ik verder kwam in het krantenartikel onstond er verontwaardiging over de hersenloosheid van mijn medemens. 
Hoe is het mogelijk dat je een maatschappelijke functie uitoefent en jezelf niet afvraagt waar je mee bezig bent? 
Natuurlijk wist ik dit al, want in de coronaperiode lieten met name Boa’s al zien tot welke idioterie ze in staat zijn om hun medemens te beboeten die al erg zijn best deed om 
overeind te blijven. Maar met het krantenartikel van vandaag sloeg de verbijstering echt toe. Hoe haal je het in je harsens om iemand een proces verbaal te geven, en soms zelfs meerdere, die geen cent te makken heeft en die in een situatie verkeert waarin hij of zij juist hard hulp nodig heeft. Dit getuigt bij zowel agenten als bij Boa’s van een harteloosheid die je psychiatrisch zou kunnen duiden. Deze vertegenwoordigers van ons rechtsstelsel zijn òf geselecteerd op het ontbreken van een medemenselijk gen, òf ze zijn door hun werk al zo geïndoctrineerd dat we ons moeten afvragen of we met dit type handhavers nog wel een samenleving willen vormgeven.
Voor de agenten en Boa’s die een boete uitschrijven aan de dakloze medemens zou direct een gesprek met personeelszaken moeten plaatsvinden met de verplichting tot een opvoedcursus die ze eigenlijk van hun ouders hadden moeten krijgen. Misschien zouden de ouders, indien nog in leven, verplicht mee moeten naar deze cursus zodat eventuele kleinkinderen niet verder geïnfecteerd kunnen raken met deze ernstige tekortkoming van medemenselijkheid. 
Hieronder een fragment uit het betreffende artikel:
“Volgens directeur Marlies Filbri van het Straat Consulaat, dat de belangen van dakloze mensen in Den Haag behartigt, leidt het stapelen van boetes er onder meer toe dat mensen die hun leven weer enigszins op de rit weten te krijgen, nog jarenlang een schuldenberg achter zich aan slepen.”
Voor het hele NOS-bericht lees HIER verder.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram