Het politieke systeem omverwerpen!

Peter, 31-12-2024

In de Trouw van 30-12-2024 wordt melding gemaakt van een onderzoek waaruit blijkt dat één op de vijf Nederlanders, 18 procent, vindt dat de overheid zo slecht functioneert dat deze het best omvergeworpen kan worden.
“Nog eens 30 procent is van mening dat er ‘hardere acties’ nodig zijn als de overheid keer op keer niet luistert. Het zijn cijfers uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau.”
Wat doet dit deugd om te lezen en wat doet dit recht aan het gevoel van de vele Nederlanders die al langere tijd last hebben van de overheid. Een overheid die er zou moeten zijn vóór de burgers en niet tégen de burgers.
De frustraties richting de overheid zijn al langer aan de gang, maar de coronaperiode, zeg maar vanaf midden 2020 toen de maatregelen werden ingevoerd, heeft deze negatieve tendens duidelijk gemaakt. De overheid spreekt graag over polarisatie in de maatschappij, maar in feite is er sprake van polarisatie tussen de overheid en de burgers. De hele reeks aan maatregelen als mondkapjes en avondklok zijn regelrechte vrijheidsberovers geweest. Om nog maar niet te spreken over het weigeren van toegang als er geen QR-code getoond kon worden. En het heeft maar een haar gescheeld of het vaccineren werd in Nederland verplicht gesteld. Inmiddels wordt mondjesmaat en schoorvoetend toegegeven wat men van meet af aan al wist: alle maatregelen zijn ingezet op angstzaaien en hebben geen enkel effect gehad op het voorkomen van Covid-19. Het is een schandalig beleid geweest wat ook nog eens is gefinancieerd met jou en mijn belastinggeld. En niet zo’n beetje ook.
Stop de vicieuze cirkel van sanctionering
Zo ook met het boetebeleid dat met ingang van 2024 verhoogd wordt. Natuurlijk is het zo dat we met elkaar hebben afgesproken dat bepaalde zaken niet zijn toegestaan zoals door rood licht rijden, loslopende honden, wildplassen, enzovoorts. Maar moeten de boetes zo hoog zijn? Is dit nog dienend aan de burger? Misschien sommige bekeuringen wel zoals bellend autorijden, daarop mag best lik op stuk beleid ingezet worden, maar je zult maar per ongeluk door rood licht rijden. Dat overkomt iedereen weleens. Moet dat meteen 420 euro kosten? 
Er zijn tegenwoordig BOA’s die zich expres verdekt in het bos opstellen om burgers te betrappen en te beboeten die op zeer verantwoorde wijze hun hond los hebben tijdens de wandeling. Er wordt niet meer gekeken wat wel of niet kan, of hoe een hondenbaas met zijn of haar hond omgaat, nee, er wordt direct beboet, de redelijkheid voorbij. Wat denkt de overheid hiermee te bereiken? Wat is er mis met preventie, in gesprek gaan met de burger, een gelijkwaardige opstelling, eerst waarschuwen?
De neerwaartse spiraal waar we met z’n allen in terecht zijn gekomen dient doorbroken te worden in plaats van verder neerwaarts te gaan. De overheid heeft hierin een voorbeeldfunctie door niet steeds maar verder te verharden maar juist de andere kant te laten zien. Dit is de enige weg uit de maatschappelijke impasse van verharding, individualisering en polarisering.
 

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram