9000 varkens dood, alweer!

Door een zeer grote stalbrand in Sint-Oedenrode zijn woensdagmiddag zo’n 9000 varkens omgekomen.

ANP 
 

Dat maakte de veiligheidsregio Brabant Noord bekend. De oorzaak van de brand aan de Spierkesweg in het buitengebied van het Brabantse dorp is onbekend.

Als gevolg van de brand was een grote rookzuil tot in de verre omgeving zichtbaar. Rond 13.30 uur ging er in de regio in verband met de enorme rookontwikkeling een NL-Alert uit. Daarin werden mensen opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Ook werd gewaarschuwd uit de rook te blijven. De rookzuil was tot in Den Bosch en Eindhoven te zien.

Zeker twee grote stallen stonden in lichterlaaie. De hulpdiensten bestreden de brand met zwaar materieel en sloegen vanwege de omvang van de brand groot alarm. De brand brak rond 12.00 uur uit. Rond 15.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle, maar het nablussen gaat nog uren duren.

Op het moment dat de brand uitbrak waren er geen mensen in de stallen. Pas als het nablussen voorbij is, kan een onderzoek naar de oorzaak worden ingesteld.

Dieren naar binnen wegens stukjes glas

De veiligheidsregio adviseert mensen die binnen een straal van 3,5 kilometer van de brandhaard wonen, hun dieren binnen te halen. Ook het vee moet het weiland uit de stal in. Dit omdat op veel plaatsen mogelijk kleine glasstukjes zijn neergekomen, wellicht van zonnepanelen.

Mensen kunnen de neergevallen deeltjes zelf opruimen, wel met handschoenen aan, om ze vervolgens in een dichtgebonden vuilniszak bij het restafval te doen.

Wat vinden we hiervan?

Veel te vaak, zo’n twee keer per jaar, vindt er een stalbrand als deze plaats waarbij duizenden dieren omkomen. In zowel het beeldfragment hierboven als in het nieuwsbericht hiernaast wordt een technisch verslag gehouden over stukjes glas en schadelijke rook, maar niets over het leed van de 9000 omgekomen dieren. Schokkend!

En ondertussen gaan we maar door met deze holocoast voor dieren. Waarom? Omdat er mensen zijn die een stukje vlees op hun bord prefereren boven het leed van een heel leven dat deze dieren lijden.

Als we zouden stoppen met het consumeren van vlees dan zouden deze rampen niet meer nodig zijn. Laten we uit respect voor de vele slachtoffers even een moment stilte houden… 

Animals are suffering their entire lives, for just a 15 minutes meal…  Do You Care?
– being vegan is a good option for both humans and animals –
 
End The Slaughter Age (Europees burgerinitiatief)
https://eci.ec.europa.eu/025/public/#/screen/home

  

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram