Rechtszaak gewonnen door Wakker Dier!

Minister op vingers getikt voor gedogen pijnlijke vangmethode kippen

Minister Adema moet handhavend optreden tegen het pijnlijk vangen van kippen aan de poten. Dit besluit de Rechtbank vandaag, aan de hand van een beroep door Wakker Dier. “Eindelijk! Dit leed wordt al meer dan vijftien jaar gedoogd. Deze uitspraak van de Rechtbank heeft verstrekkende gevolgen voor honderden miljoenen dieren,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.
In de vee-industrie worden kippen op een pijnlijke manier gevangen, voordat ze naar de slachterij gaan. Ze worden ondersteboven aan één poot opgetild en – met drie tot vijf kippen per hand – in kratten geduwd. Jaarlijks worden meer dan 500 miljoen kippen geslacht, waarvan miljoenen een verwonding oplopen zoals een bloeding of open botbreuk.

Gedoogd

Vorig jaar besloot de NVWA te gaan handhaven tegen het vangen van kippen aan hun poten, nadat Wakker Dier hiertoe een verzoek indiende. Drie vangbedrijven kregen een boete. De minister draaide dit echter terug: de boetes veranderden in waarschuwingen en het vangen aan de poten werd gedoogd. Hilhorst: “De minister werd gewezen op een misstand. Maar in plaats van de dieren te helpen, keek hij weg.”

Nu beginnen met handhaven

De minister verschuilde zich achter een brief van de Europese Commissie. De Commissie suggereerde dat het verbod op het vangen van kippen aan de poten mogelijk per ongeluk in de Europese wet stond. Ook stelde de minister dat in heel Europa dit verbod al jarenlang massaal wordt overtreden. De rechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat het tillen van kippen aan de poten een overtreding is waar op ‘doeltreffende en afschrikwekkende’ wijze op moet worden gehandhaafd.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram