Rouwen om dieren

Emma, 23 december 2024

Afgelopen woensdag werd op de Dam in Amsterdam de kerstboom volgehangen met rouwkaarten voor alle dieren die in Nederland jaarlijks gedood worden voor consumptie. Per dag worden er meer dan 1,7 miljoen – 17.000.000 – dieren gedood voor consumptie. Per jaar zijn dat 6.205.000.000 dieren we doden en slachten ten behoeven van onze vleesconsumptie. Alleen in Nederland! alle reden om te rouwen.
Het goede nieuws is dat steeds meer mensen zich hiervan bewust worden en ervoor kiezen om te minderen met het eten van dieren, het gebruik van zuivelproducten of het gebruik van cosmetica dat op dieren is gestest.
Nog niet zo lang geleden stonden we op deze plaats stil bij het boek van Jeroen Siebelink waarin hij het undercover werk beschrijft van Roel Binnendijk in de bioindustrie. Het is niet mijn bedoeling om ieders Kerstfeest te verpesten, maar wel om een bewustzijn op gang te brengen wat we de dieren aandoen door onze enorme dierconsumptie. En weet dat het niet nodig is. We kunnen heel goed leven zonder daarvoor dieren uit te buiten en te slachten, het vergt alleen wil een een beetje aandacht. De dieren zijn er blij mee. Mocht je er nog over twijfelen, lees dan over de ervaringen van Roel Binnendijk. Grote kans dat je dan met jezelf in het reine wilt komen en blijven en (vaker) kiest voor een vegan maaltijd of leefstijl.

Onder de beesten

Jeroen Siebelink

Undercover in de harde realiteit van de bio-industrie

We hebben wel een vermoeden waar ons kroketje, onze cappuccino en ons eitje vandaan komen, maar daar laten we het liever bij. Zo niet Roel Binnendijk. Drie jaar lang werkte hij undercover in stallen, veetransporten en een groot slachthuis. Met een verborgen camera verzamelde hij talloze bewijzen van ernstige dierenmishandeling en intimidatie van medewerkers. Zijn werk werd opgepikt door internationale media, leidde tot grote opschudding in de Nederlandse politiek en vormt inmiddels de aanleiding voor nieuwe regelgeving.

In Onder de beesten word je meegenomen op een levensgevaarlijke zoektocht door de bio-industrie. Wat doen wij dieren aan en wat doet dat met ons? En wie overtreedt hier eigenlijk de wet? Alleen de bio-industrie? Of ook de dierenbeschermer die undercover gaat en zich moet conformeren aan de norm in de sector? Als eerste infiltrant ooit in Nederland onthult Binnendijk schokkende feiten en zet daarmee zijn eigen veiligheid op het spel.

Roel Binnendijk is criminoloog. Om de maatschappij rechtvaardiger te maken en iets te betekenen voor dieren, ging hij aan de slag bij een dierenambulance. Hier verbaasde hij zich over de kloof tussen de bereidheid van mensen om dieren in nood te helpen en de onverschilligheid over het lot van onzichtbare dieren. Hij besloot het onzichtbare zichtbaar te maken en undercover te gaan. Hij is nu werkzaam bij Animal Rights.

Jeroen Siebelink is onderzoeksjournalist en schrijver van literaire non-fictie. Hij heeft een voorliefde voor wereldverbeteraars in uiteenlopende werelden. Van zijn hand verschenen eerder de bedrijfsbiografieën van De Vegetarische Slager en de Partij voor de Dieren. Ook schreef hij de roman Pels, een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een jongen die pelsdieren bevrijdt.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram