Onze Nederlandse Democratische Republiek

Naar goed voorbeeld van enkele ‘democratische volksrepublieken’ geeft Nederland er steeds vaker blijk van een goede leerling te zijn. De grondwet is de afgelopen twee jaren met voeten getreden, social media wordt gecensureerd bij het leven en inmiddels worden ook al personen opgepakt die opkomen voor onze rechten. Personen die voortdurend onze belangen hebben verdedigd en waarvan inmiddels stukje bij beetje uitkomt dat ze het nog bij het rechte eind hadden ook. Een paar weken geleden werd er serieus gesproken over de mogelijkheid om Forum voor Democratie als partij te verbieden en inmiddels is Willem Engel voor de tweede keer in het gevang gezet. We zouden ons moeten schamen  als een democratisch en vrij land dat we eens waren. De personen die werkelijk een bedreiging voor ons zijn geweest – De Jonge, Kaag, Grapperhaus, Rutte, Kuipers en daarnaast de vele meelopers – die zijn onschendbaar en mogen naar believen schofferen, polariseren en denigreren. Wat zijn we toch een vervelend land aan het worden. En we willen het zelf want het merendeel van ons Nederlanders blijft vrolijk op deze volksversjacheraars stemmen.

Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, is zondag opnieuw aangehouden. Het Openbaar Ministerie meldt dat de 45-jarige Rotterdammer is aangehouden omdat hij zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden die waren gesteld bij zijn vrijlating.

Engel wordt ervan verdacht een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – “opruiende coronagerelateerde berichten” te hebben geplaatst op sociale media. “Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet”, aldus het OM eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer hij in deze zaak voor de rechter moet verschijnen.

Eerder deze week was de activist nog vrijgelaten, op voorwaarde dat hij geen berichten op sociale media zou plaatsen. Vrijdag en zaterdag kwam Engel echter langs in het online tv-programma Café Weltschmerz. Het OM wil niet bevestigen of dat aanleiding was voor de arrestatie. Een woordvoerder wil alleen zeggen dat er een 45-jarige Rotterdammer is aangehouden.

Jeroen Pols, de juridisch adviseur van Engel, zegt ervan uit te gaan dat het optreden in Café Weltschmerz aanleiding is voor de arrestatie. Hij zegt dat echter niet te zien als een overtreding van de voorwaarden, omdat die volgens hem alleen voor Engels persoonlijke socialmedia-accounts zouden gelden.

“We hebben heel zorgvuldig naar de voorwaarden gekeken. Dat dit nu gebeurt, verbaast hem zeer”, zegt de jurist. Engels partner vult aan dat hij alle socialemedia-apps heeft verwijderd van zijn telefoon. “Als hij geen interviews meer mag geven hadden ze een algemeen spraakverbod of media verbod moeten geven.”

Collectieve aangifte

Het OM begon in januari een onderzoek nadat er een collectieve aangifte was ingediend tegen de Viruswaarheid-oprichter door zo’n 22.000 mensen. Engel zou zich hebben schuldig gemaakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging.
Engel werd halverwege maart opgepakt en zat twee weken vast. Wanneer de zaak tegen Engel inhoudelijk wordt behandeld door de rechtbank is nog niet bepaald.

Hieronder de link naar de uitzending van Café Weltschmertz naar aanleiding waarvan met alle waarschijnlijkheid Willem Engel weer is opgepakt: He’s Back!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram