NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • BINNENLAND
Een recordaantal van 520 reeën is vorig jaar aangereden op Flevolandse wegen. De reeënpopulatie in die provincie moet daarom flink verkleind worden, stelt Staatsbosbeheer.
“In de praktijk zullen het er meer zijn, want niet alle aanrijdingen worden gemeld en gewonde dieren kunnen terug het bos in strompelen en buiten het zicht sterven”, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.
Omdat de aanrijdingen ook gevaar opleveren voor weggebruikers, moet het aantal wildaanrijdingen drastisch naar beneden, zegt de natuurorganisatie.
Veel aanrijdingen in en rond Almere
20 procent van de aanrijdingen met reeën gebeurde in en om Almere, schrijft Omroep Flevoland. Volgens boswachter Amy Zeeman komt dat door de groei van de stad. Bossen zijn omgeven door wijken en wegen, en reeën kunnen geen kant meer op. “De leefomgeving van het reewild neemt drastisch af”, stelt ze.
De populatie moet daarom worden aangepast. De provincie bepaalt hoeveel reeën er in Flevoland moeten worden afgeschoten.
In Nederland worden jaarlijks zo’n 8000 herten, reeën en zwijnen doodgereden. Tijdens de zomertijd is de kans op aanrijdingen met wilde dieren groter.
De Kritische Noot:
We zouden ook wat minder hard kunnen rijden en wat meer opletten, zeker in deze tijd van het jaar waarin veel jonge dieren geboren worden. En die hebben nog geen verkeersdiploma behaald…
Maar in alle ernst beste mensen, weet gewoon dat er op wegen door bosgebieden dieren plotseling kunnen oversteken. En weet ook dat het verschil maakt in overlevingskansen voor vogels of je met 100 of 130 km p/u over de snelweg rijdt.
Denk aan je mededier als je als een stier achter het stuur zit!
Afschieten is nergens voor nodig, andersom doen de herten dat ook niet met die grote
hoeveelheid Nederlanders die als bezetenen hun landgoed doorkruisen.