Ons voorland > Philadelphia

Emma, 17 juni 2023

Alles wat zich nu in de Verenigde Staten van Amerika afspeelt, dat komt binnen één of twee decenia naar Europa, en vaak als eerste naar Nederland, zo is de ervaring.
In Amerika is geweld al langer een gegeven en we zien dit in onze eigen cultuur eveneens langzaamaan gewoongoed worden. Inmiddels is het in Amerika opgeschoven naar grof vuurwapengeweld en dito overvallen, ook in Nederland zijn de eerste tekenen daarvan zichtbaar. Valt dit nog af te wenden?
Het mag duidelijk zijn dat vuurwapenbezit niet bijdraagt aan een veiliger samenleving. Al lang is dit een verschil in opvatting tussen democraten en republikeinen. De laatst genoemden verdedigen het bezit van vuurwapens met het zichzelf kunnen verweren als ze bedreigd worden. Dit is echter korte termijn denken, want wat je feitelijk creëert op de lange termijn is een wapenwedloop die uiteindelijk alleen nog kan escaleren. Je blijft dan namelijk achter de feiten aanlopen. Geweld, in welke vorm dan ook, dient preventief benaderd te worden, en dat begint op school. Goed onderwijs en voorlichting hoe je op een andere manier met dreiging en geweld kunt omgaan is vele malen constructiever.
Het zal echter een onbegonnen zaak zijn want zolang de wapenlobby het voor het zeggen heeft zal er niets veranderen. Er gaat zo ongelooflijk veel geld in deze industrie om, dat kun je niet vervangen met door de kosteloze vredesboodschap. In Nederland hebben we nu nog de mogelijkheid om voorbereiding te treffen voor wat komen gaat. Doen we dat niet, dan gaat het hier vanzelf ook knallen. De politiek is aan zet…
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram