Werkelijk? Jaagt onze koning?

Wat gebeurt er toch in ons mooie, eigenwijze landje? Ons Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM, stelt al vanaf het begin van het coronavirus dat mondkapjes geen toegevoegde waarde hebben in het terugdringen van het virus. En toch, vanwege angst, toenemende kritiek uit het buitenland en sociale druk (kuddegedrag) zijn we bezweken en geven we toe aan irrationele gevoelens. Wat jammer toch!

Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd dat de emoties aangewakkerd door angst dusdanig oplopen dat we elkaar gaan aanspreken op het niet dragen van gezichtsbedekking. Misschien gaan we wel ruzie met elkaar maken in winkels en openbare plaatsen. En om ons allemaal tevreden te houden zul je zien dat het advies gaat plaatsmaken voor verplichting en moeten we binnenkort allemaal met die nare, vieze bacterielappen voor onze gezichten rondlopen. Alsof dat zo gezond is. Dan heeft over een paar weken iedereen een snotneus en is de vicieuze cirkel rond.

Het zou fijn zijn als we elkaar respecteren. Wie het prettig en veilig vindt om zich beschermd te voelen moet dit vooral doen, maar laat de mensen die zich houden bij de feiten en zich niet laten leiden door collectieve angst alsjeblieft in hun waarde. En dan hebben we het nog niet gehad over het aan de kant schuiven van de grondwet, het fundament van onze democratie, op basis van deze zelfde angstgevoelens. We glijden af beste mensen, daar zit mijn angst.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram